Emma Wiklund: ”Då blev det både glädjetårar och skratt”

Ny blogg! Emma Wiklund har gått från skolavhoppare till inspiratör. Med hjälp av SEd återvände lusten för skolarbetet. Med sin blogg vill hon dela med sig av sina erfarenheter.

Emma Wiklund har redan blivit ett bekant ansikte för många som jobbar med SEd.

– Jag brukar föreläsa om mina gymnasieår, om allt som hände både privat och på skolan. Nu vill jag nå ut till fler, säger hon.

Under sina föreläsningar berättar Emma Wiklund om sin resa med SEd på Hedbergska gymnasiet i Sundsvall. Hon pratar också om vilka strategier man kan använda för att förebygga stress och panik.

På sin nya blogg skriver Emma om sina erfarenheter av psykisk ohälsa, det stöd hon har fått och om sin vardag.

Det var under andra året på Estetiska programmet som en häst som hon brukade sköta på fritiden togs bort. Det var den utlösande faktorn.

– Jag brukade vara glad, men det blev som ett stup. Jag viste inte vart jag skulle ta vägen. Det blev för mycket krav, så jag slutade gå i skolan, säger Emma Wiklund.

När Emma hade varit borta från skolan i flera månader fick hon kontakt med Supported Education-projektet Unga som resurs. Hon träffade sin handledare på skolan när alla hade gått hem och efter ett tag fick hon göra en kartläggning om hur hon låg till i olika ämnen.

– Till en början ville jag inte öppna mig. Jag var arg och besviken på mig själv för att inte ha klarat skolan. Men sen insåg jag att jag behövde hjälp för att ha en chans att komma tillbaka. Då blev det både glädjetårar och skratt!

Hon fick ett coachande stöd, en eftermiddag i veckan, utanför den vanliga undervisningen.

– Vi pratade om livet utanför skolan också, fikade och spelade spel ibland. Det blev roligt att komma till skolan och få upp alla betyg.

Att stödet var framgångsrikt beror på att någon såg henne, menar Emma Wiklund.

– Jag var väldigt duktig på att dölja att jag mådde dåligt. Samtalsstödet i kombination med att någon pushade mig till att plugga gjorde att jag lyckades komma tillbaka till skolan.

Efter drygt ett år med stödet kunde Emma stå på egna ben. Under sitt sista gymnasieår gick hon från nio underkända betyg till godkänt i alla ämnen tack vare Supported Education.

Foto: Malin Bostedt