Skolavhopp och studiesvårigheter en del av Skolriksdagen 2019

SECiSo-frågorna lyfts upp i många olika sammanhang – nu senast på den årliga Skolriksdagen i maj, arrangerad av Sveriges Kommuner och Landsting. Där samlades 2 000 rektorer, förskolechefer, politiker och ledande tjänstepersoner från 200 kommuner. Inför dem delade tre ungdomar med sig av sina personliga erfarenheter från skoltiden. Alla tre har på något haft kontakt med Plug In, Sveriges största samverkansprojekt för att motverka studieavbrott.

Sabina berättade om hur hennes äldre bröders strulighet i skolan spillde över på henne. Förväntningar från lärarnas håll var från början att hon inte skulle klara skolan. Sabina började skolka och möttes av ett ”vi är inte förvånade”. Hon stannade hemma i två månader men längtade tillbaka till skolan eftersom hon trivdes i skolmiljön. Men där kände hon sig inte välkommen.

–  På engelskalektionen delade läraren ut papper till alla elever men inte till mig. Som svar fick jag ”Du kommer ändå inte göra någonting. Och om du försöker kommer du ändå inte att lyckas”, berättar Sabina.

Det var droppen för Sabina som gick hem den dagen och kom inte tillbaka på tre år. Under de tre åren var hon och föräldrarna på regelbundna möten med lärare och rektor. Alla möten såg likadana ut.

– Skolan sa att jag var tvungen att gå i skolan och jag sa nej.

Relationen med lärare viktig
En dag vände allt. Sabina träffade en tidigare lärare på ett Öppet hus för introduktionsprogram. Monica, som läraren heter, uppmuntrade Sabina att börja och visade under hela studietiden sitt engagemang för Sabinas studier. Något som var helt avgörande för Sabinas skolgång. Hon gick från 0 procent till 100 procents skolnärvaro.

– Monica såg mig, hon ville ha mig där och hon stöttade mig. Till sommaren blir jag klar med studierna och i höst ska jag läsa ledarskap och kommunikation på en folkhögskola, berättar Sabina.

Från båt på medelhavet till gymnasieexamen i Skellefteå
Vi får också höra 17-åriga afghanska Fardin som flydde från Iran till Sverige 2013. Han hamnade i Skellefteå och har också fått stöd av Plug In. I juni tar han studenten.

– Jag vill jobba med arkitektur i framtiden, jag tycker om att vara kreativ och att bygga nya kreativa och smarta hus.

– Jag är tacksam över att jag fick komma till Sverige. Jag fick tak över huvudet, jag fick studier och bidrag. Mitt mål är att Sverige en dag ska tacka mig.

19-åriga Nahid kommer från Afghanistan och flydde även hon från Iran till Sverige 2013. Hon fick stöd av personalen på flyktingboendet för att klara skolan. Men studierna blev ändå ohållbara då nivån och tempot inte var anpassat för henne. Hon fick kontakt med Plug In som hjälpte henne att läsa in grunderna i skolämnena. Utöver studier har hon utbildat sig till simlärare.

– Jag kunde inte simma när vi tog oss över medelhavet i båt. Där och då lovade jag mig att lära mig själv och andra att simma, berättar Nahid.

Ungas råd till skolan – fråga!
Johanna Koljonen, moderator, frågar ungdomarna om vad det bästa sättet är för att stötta elever som har svårigheter i skolan.

– Man ska veta elevens bakgrund, vilken kunskapsnivå man ligger på. Och planera undervisningen efter det, svarar Nahid.

Fardin menar att enkla saker som att sitta med olika elever i klassrummet kan underlätta.

– Det är svårt att som nyanländ att komma in i gänget. Man borde inte sitta i samma grupp hela tiden, säger han.

Sabina rekommenderar lärarna och skolan att fråga eleven vad hen behöver för att stötta elever med svårigheter.

– Alla är inte likadana. Man ska fråga om man hellre vill plugga enskilt, på distans eller ha praktik i stället. Så gjorde de för mig, vilket fungerade, berättar Sabina.

 

Se livesändningen från Skolriksdagen här.

Mer om Plug In här.

Text: Maria Linde
Bild: Skolriksdagen
Datum: 14 juni 2019