Projektet drivs på Hedbergska gymnasiet i Sundsvall och vill göra studier mer tillgängliga samt utveckla fler arbetsätt med fokus på elevinflytande. Målgruppen är elever med erfarenhet av psykosocial ohälsa och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.
Hedbergska området, en del av Sundsvalls gymnasium, genomför 2017-2019 projektet En gymnasieskola för alla som delfinansieras av Specialpedagogiska skolmyndigheten och följeforskas av Mittuniversitetet i Sundsvall
Huvudsyftet med projektet är att öka tillgängligheten till studier och därmed skapa ytterligare förutsättningar för ökad måluppfyllelse. Ett annat syfte är att utveckla fler metoder och arbetssätt med ökat fokus på elevers delaktighet och inflytande. Målgrupp är i första hand elever med erfarenhet av psykosocial ohälsa och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF). Urvalet av elever föregås av en kartläggningsprocess av personal i vårt elevhälsoteam i samspel med projektledare och projekthandledare.
Varje ny termin fyller vi på med 10 elever som, förutom vår elevhälsopersonals ordinarie arbete, kommer att få extra stöd av projekthandledare Malin Bostedt som arbetar enligt metoden Supported Education. Metoden Supported Education utgår ifrån följande steg:
Vilja – Att locka fram motivation hos eleven genom att samtala med eleven om hur denne ser på sitt liv, sina studier och sin framtid? Finns det drömmar? Mål med studier? Upplever eleven stress? Finns tid för återhämtning? osv.
Välja – Vilka olika valalternativ har eleven. Hur väljer eleven att använda och prioritera sin egen tid? Utifrån kartlagt behov, vilket stöd vill eleven ha tillgång till?
Skaffa – Utifrån kartlagt behov, vilka stödresurser och hjälpmedel/verktyg finns det tillgång till för eleven?
Behålla – Att eleven ska utveckla de egna förmågorna. Att eleven ska vara delaktig och behålla det egna inflytandet för att nå sina delmål och långsiktiga mål.
Avslut – Att följa upp och utvärdera både den egna insatsen samt hur stödet har varit. Att identifiera framtida stödbehov för att se vad som är möjligt att behålla vid kommande övergång till studier/arbete. I detta projekt finns möjligheter för eleverna till:
De lärdomar och erfarenheter vi får till oss under projektets gång kommer vi att sprida på olika arenor inom och utanför den egna organisationen.
Att Hedbergska skolan ska öka tillgängligheten för elever med psykisk ohälsa och/eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och öka kunskapen i individuellt stöd så att eleverna känner meningsfullhet och hittar strategier för att kunna slutföra gymnasiet.
Syfte
Förväntade effekter på kort sikt:
Förväntade effekter på lång sikt: